Dirigit per Clàudia Arribas, Violeta Octavio i Carlos Juan explica la situació viscuda i que...
L'actriu Carme Elies rep, emocionada, el Premi a la Trajectòria Audiovisual del Transhumant...
14/09/2023.- L'actriu Carme Elias, molt emocionada, va rebre ahir a la tarda a La Filmoteca de Catalunya el Premi a la Trajectòria Audiovisual que atorga el Festival Transhumant (antic Terra Gollut), durant la presentació de la seva desena edició. Elias va justificar la seva atracció per la interpretació perquè "el plaer d'actuar no té comparació amb res. Tens la capacitat deconvertir-te en una persona que no ets tu i sentir-te més tu que mai".
Sobre l'alzheimer que pateix, va explicar: "A mi em van diagnosticar la malaltia ja fa quatre anys, però sé molt bé qui soc i on soc". "Com a actriu sempre he procurat actuar des de les meves pròpies emocions, no simular que ploro sinó plorar per regalar-ho al personatge. En aquest cas vaig dubtar molt a fer pública la malaltia i després em vaig plantejar que si tut 'has entregat com ets a través d'un personatge, perquè no fer-ho com ets ara". Elies va explicar que continua "molt atrafegada". "Estem escrivint un llibre i em fan preguntes perquè tot el relat estigui coordinat. Estic agraïda que em truqueu, perquè així estic activa, perquè així d'una manera o altra puc comunicar-me amb vosaltres, el públic".
L'acte es va iniciar amb el lliurament del guardó per part del director del certamen, Joaquim Roqué. A continuació, l'escriptor Jordi Lara va conversar amb ella i va recitar un poema escrit expressament per l'ocasió. Finalment, se li va donar a l'artista una olivera com a símbol de la immortalitat dels records.
Joaquim Roqué va explicar els principals eixos d'aquesta desena edició i, poc després, la sessió cinematogràfica va començar amb un avenç del documental "Mentre siguis tu", coproduït per TV3 pel programa Sense Ficció, on Carme Elias parla de la malaltia que pateix, l'alzheimer. És un treball dirigit per Claudia Pinto que s'estrenarà oficialment al Festival de San Sebastià. Tot seguit es van projectar dues de les pel·lícules a competició centrades en la memòria històrica. El llargmetratge "Un viatge hacia nosotros", de Luis Cintora, té com a fil conductor l'actor Pepe Viyuela, que busca el rastre del seu avi, Gervasio, que va anar a parar a un camp de refugiats francesos durant la guerra civil, cosa que el porta també a comparar-ho amb la situació dels actuals emigrants. D'altra banda, el curtmetratge "Insumisas", signat per Laura Dauden i Miguel Ángel Herrera, que va presentar el film, tracta la lluita de les dones saharauís per denunciar les constants vulneracions dels drets humans que pateixen per part de les forces d'ocupació marroquines i lamenten l'oblit que són objecte de l'estat espanyol.
|
|
Fem arribar el cinema social i amb valors a llocs on no arriba:
A pobles petits i a col·lectius vulnerables.
Ribes de Freser. 29-12-21. Cent persones assisteixen amb expectació a la presentació del llibre "els misteris dels golluts o nans de Ribes" al Teatre Municipal de #RibesdeFreser que trenca el mite de la comunitat de persones que visqueren al #Ripollès fins a principis del segle XIX. Persones que van ser discriminades per la seva aparença física i la seva alçada, diminuta, i algunes desevoluparen el goll, producte de la malnutrició, condicions extremes de pobresa i aïllament social. El llibre aporta documents històrics i les primeres fotografies reals i verídiques contrastades dels anomenats nans de Ribes que es trobaven per tot el #Ripollès. El llibre es posa a la venda a la botiga del web del www.terragollut.com i aviat per diferents punts de venda del #Ripollès.
L'acte ha comptat amb la participació dels dos autors del llibre, @miquelsitjarserra i Joaquim Roqué, la conducció de la periodista Mònica Pagès i la presentació de l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume. L'acte s'ha realitzat seguint les mesures de prevenció de la #covid-19 amb l'organització del TERRA GOLLUT film festival amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ribes de Freser. Llibre ha estat editat per Miquel Sitjar i Dinamic Enginy, sota la marca Edicions Terra Gollut amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. "Els misteris dels golluts o nans de Ribes", es troba a la venda en línia l'apartat botiga del web www.terragollut.com i als punts de venda de Ribes de Freser de @ita_decoracio_i_complements @pocacosa_by_sandra @lacaixetaribes
i @papereriaarcada. Ben aviat a altres punts de venda en altres poblacions.
COMPRA EL LLIBRE EN LÍNIA
L’èxit del TERRA GOLLUT film festival, que s’ha estès l’any 2021 a vint-i-tres poblacions, a quaranta-vuit espais diferents, 2300 espectadors presencials i 12.500 espectadors en línia, ha fet crear un projecte nou, fent un salt endavant en dur el cinema a llocs rurals, al marge de la celebració del festival a la tardor. Un projecte amb identitat pròpia que abasta les sessions itinerants de maig al setembre: el CINEMA TRANSHUMANT.
Inspirat en la transhumància, la migració estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on n'hi hagi segons l'època de l'any: pastures d'estiu o agostejadors i pastures d'hivern. La transhumància implicava també un intercanvi de coneixements culturals i intercanvis entre diferents territoris allunyats geogràficament.
Les sessions del TRANSHUMANT es realitzen, principalment, a l’aire lliure, són sessions d’estiu, traslladem la nostra pantalla a la fresca, les pel·lícules, tallers i activitats paral·leles a diferents municipis de la ruta tradicional de la transhumància gironina i pirinenca. A llocs i col·lectius on el cinema no sol arribar.
Tal com passava quan arribava un ramat de bestiar a un poble després d’un llarg recorregut. La cultura que viatja i modifica el lloc on es mostra.
L’objectiu principal és, a través dels valors que aporta el cinema en una atmosfera agradable, ser l’espurna del canvi personal, perquè des del TERRA GOLLUT creiem que amb el poder individual de cadascú, sí que es pot canviar el món més proper.
Els films que es projectaran, van més enllà del catàleg del TERRA GOLLUT film festival, però tots tenen en comú el missatge compromès i la transmissió de valors humans i mediambientals. Seran un total de 33 sessions en 26 espais diferents.
El programa sencer es troba al web: https://www.terragollut.com/index.php/ca/programa
És un certamen de cinema compromès per la transformació social.
És un projecte impulsat per Joaquim Roqué, el que ha set director i promotor intelectual del TERRA GOLLUT film festival durant 3 edicions i durant 6 edicions del Festival Gollut que ha mostrat obres nacionals o internacionals que tenen com a tema la conscienciació social, mediambiental, o mostren alguna forma d’activisme en favor dels drets humans i la diversitat de cultures.
Totes elles mostrades a espectadors habituals que podrien ser els de qualsevol altre certamen.
Sovint els festivals es queden en la fase de sensibilització de públics i els premis que s’atorguen només donen certa rellevància comunicativa a obres.
Tanmateix, TRANSHUMANT FESTIVAL fa un pas endavant per deixar la “teoria” per passar a la pràctica. El projecte té com a objectiu principal transcendir més enllà del fet cinematogràfic.
El cinema és una potent eina transformadora de consciències, d’hàbits, d’actituds... De manera immersiva i amb activitats que donen valor afegit als films; testimonis, taules de debat, cinefòrums, tallers educatius... Volem arribar també a un altre públic, a espectadors amb necessitats socials o humanitàries. Dissenyant accions per prendre distància amb la seva situació personal, que creïn empaties amb altres col·lectius o problemàtiques que els ajudaran a superar la seva pròpia situació. Amb el cinema com instrument per fer-ho.
El TRANSHUMANT FESTIVAL té l’origen en els Golluts de Ribes, una comunitat de persones que varen ser discriminades per les seves particularitats físiques fins a la seva total desaparició a mitjan segle XX. Mesuraven menys de 1,2 mts, la majoria d'ells tenien goll, una malformació inofensiva però de mal aspecte. Científics que l’època els van descriure com a subraça. El fet d'anomenar al certamen Gollut pretén ser un reconeixement públic cap a ells.
Cinema Transhumant és un projecte amb el suport de:
Dinàmic Enginy SLU - 2024 - Contacta - Avís legal i política de privacitat