Educació
Programa de Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans
Programa de Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans per Centres Educatius de secundària i cicles formatius
Promogut per l’Agència Catalana de Cooperació en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i Memorial Democràtic
Descripció del cicle
El Cicle Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans inclou projeccions i activitats pedagògiques associades als àmbits de memòria democràtica: pau i drets humans, i alhora vinculades a un dia internacional relacionat amb aquestes temàtiques. Aquest cicle està organitzat pels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya, el Departament d’Educació, la Direcció General de Memòria Democràtica i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb la dinamització i elaboració del material didàctic per part de Cinema Transhumant.
A qui va dirigit?
Aquest cicle de cinema es dirigeix a l’alumnat d’ESO, Batxillerat (BAT) i Cicles formatius.
Objectius del programa
L’objectiu del cicle és fomentar la transformació social a partir de la reflexió crítica sobre els drets humans. Per a fer-ho, s’escullen una sèrie de dies internacionals representatius dels sectors prioritaris de la cooperació catalana, com la pau i la no-violència, l’apoderament de les dones o la memòria històrica. Una altra línia de treball del curs és l’alfabetització mediàtica, amb el fi de fomentar l’interès d’infants i joves pel cinema i formar-los en la lectura crítica dels formats i llenguatges audiovisuals.
Les sessions de cinema són dinamitzades per una entitat especialitzada en llenguatge i cultura audiovisual, i compten amb la participació d’associacions implicades en l’àmbit dels drets humans. A més, el cicle ofereix una sèrie de recursos a les escoles per complementar les sessions, com assessorament al professorat i material didàctic per treballar prèviament i posteriorment a l’aula.
L'audiovisual, eina i estratègia de transformació
Aquest programa s’emmarca dins la línia d’Educació per al Desenvolupament. A través d'aquest eix, el Govern treballa per la construcció d’una ciutadania defensora de la dignitat de les persones, que vincula els fenòmens locals amb els globals i que és conscient dels impactes que les seves accions tenen a escala mundial, així com del poder de canvi i de generació d’alternatives que té a les seves mans una ciutadania apoderada.
El recorregut educatiu
Abans de la sessió
Primer es planteja i es desenvolupa, conceptualment, la temàtica de cada sessió en un dossier que es lliura als centres participants, tenint en compte l’etapa educativa a la qual ens dirigim. Hi haurà uns objectius establerts segons les competències i sabers curriculars de cada etapa educativa.
En el dossier es proposa el visionat de clips, notícies i proposta de lectura de continguts i una versió del dossier en versió contingut interactiu per treballar a classe del dossier educatiu i activitat de l’abans de la sessió.
Durant la sessió
Activitats previstes amb durada aproximada:
- Presentació. 5 minuts
- Introducció a la matèria, coneixements bàsics. 5 minuts
- Testimonis. 10 minuts
- Projecció de fragments de films. 50 minuts
- Cinefòrum + Activitat. 30 minuts
Després de la sessió
Es planteja una activitat reflexiva ja al centre escolar de nou, sobre el material visionat durant la sessió de cinema per consolidar els coneixements.
Finalitzades les tasques es podrà fer una avaluació de l’activitat.
Els temes: els dies internacionals per la pau que marquen el calendari anual
- Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (6 de febrer) - 3r i 4t d'ESO, Bat/CF
- Dia Internacional del Dret a la Veritat en relació amb Violacions Greus dels Drets Humans i de la Dignitat de les Víctimes (24 de març) - 3r i 4t d'ESO, Bat/CF
- Dia Internacional del Comerç Just (9 de maig) - 1r i 2n d'ESO
- Dia Internacional contra el Canvi Climàtic (24 d'octubre) - 1r i 2n d'ESO
- Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones (25 de novembre) - 3r i 4t d'ESO, Bat/CF
- Dia Internacional del la Persona Migrant (18 de desembre) - 3r i 4t d'ESO, Bat/CF
- Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (27 de gener) - 3r i 4t d'ESO, Bat/CF
Totes les sessions es troben en aquest llistat: https://www.filmoteca.cat/web/ca/esdeveniment/cinema-memoria-pau-i-drets-humans-0
Detall de les sessions
- Les sessions són gratuïtes pels centres educatius i finançades per l’Agència Catalana de Cooperació, tanmateix, tenen un valor de 1.413,60 € + IVA.
- Totes les sessions inclouen films i a més, amb una persona experta en la temàtica que ve com a convidada i s’hi treballen tant aspectes de la cultura audiovisual com de drets humans.
- Es facilita un dossier pedagògic complet per preparar la sessió prèviament a classe i després de l'activitat.
- Cal que les edats siguin les indicades ja que les sessions s’han preparat tenint en compte aquestes franges d’edat.
- Les dates del “dia internacional de” no són necessàriament les que escolliu per a fer les sessions als centres, ja que són temes que es poden tractar en qualsevol moment de l’any i només és en les que fem a la Filmoteca, que respectem aquesta coherència de data.
- Les sessions es poden realitzar en un espai del centre educatiu (que tingui unes condicions mínimes per a la projecció de fragments audiovisuals) o bé en un cinema o espai del municipi amb les necessitats tècniques. Aquesta darrera opció és la recomanada perquè viure l’experiència de cinema fora del centre educatiu reforça els coneixements i valors que adquiriran els joves.
- Si hi esteu interessats/des, cal que ompliu el formulari següent el més aviat possible ja que tenim un límit de sessions (només 12) i intentem que aquestes estiguin repartides pel territori de Català.
En el formulari caldrà detallar:
- Nom del centre educatiu
- Nombre d’alumnes
- Nivell educatiu (ESO, Batxillerat o Cicle Formatiu)
- Espai de projecció
- Places/aforament
- Sistema de projecció (mp4, DCP)
- Població
- Data desitjada (dimarts o dijous)
- Alumnes amb necessitats educatives especials
- Comentaris sobre el grup
Enllaç de formulari de sol·licitud: https://forms.gle/CUYnVP8CQRUzAyBa6