Palmarès 2018
El palmarès del 5è Festival Gollut,
el festival compromès que s'estén pel territori
El 5è Festival Gollut, el certamen de cine compromès, fotoperiodisme, muntanya imedi ambient, ha finalitzat la seva cinquena edició amb diferents seus i més espectadors.
El 5è Festival Gollut clausura la seva edició més participativa amb una xifra provisional de 1650 espectadors, quedant encara 5 sessions especials per acabar el certamen. El certamen més territorial ha arribat a 16 poblacions. El Festival Gollut en aquesta cinquena edició ha obert seus en petites localitats, s’ha estès a poblacions on no solen celebrar-se certàmens culturals d’aquest tipus i tampoc comptem amb sales de cinemes.
Noms propis com la productora Isona Passola, el fotoperiodista Kim Manresa han rebut reconeixements del festival per la seva trajectòria, nombrosos autors ha participat dels col·loquis i cinefòrums amb els espectadors. Les conferències de diferents temàtiques han contribuït a la divulgació en diferents àmbits del coneixement i la cultura.
El Palmarès del 5è Festival Gollut es va fer públic a la sessió de clausura del dissabte 3 de novembre de 2018 al Cinema Catalunya de Ribes de Freser.
Els premiats d’enguany són els següents:
El palmarès 2018
El Palmarès del 5è Festival Gollut es va fer públic a la sessió de clausura del dissabte 3 de novembre de 2018 al Cinema Catalunya de Ribes de Freser.
Els premiats d’enguany són els següents:
- Premi al Millor Reportatge de fotografia DATECUENTA
Reportatge CICATRICES de David Arribas
- Premi Gollut al millor curtmetratge
AINHOA, del director Iván Sainz- Pardo.
- Premi Gollut al millor film de Muntanya VALL DE NÚRIA
DHAULAGIRI, ASCENSO A LA MONTAÑA BLANCA, dels directors Guillermo Bass i Cristián Harbaruk.
- Premi Gollut al millor curtmetratge
AINHOA, del director Iván Sainz- Pardo.
- El Premi Gollut al millor film de medi ambient
OWINO, del directors Javier Martín i Yusuf Razzaque
- El Premi Gollut dels joves
INDIOS Y VAQUEROS, de la directora Emilia Ruiz.
- El Premi Gollut del públic
AIRES AL CIM, del director Xavi Rodrigo.
- Menció especial Gollut al millor curtmetratge
CERDITA, de la directora Carlota Pereda
- Premi Miquel Porter Moix
72%, del director Lluís Quilez
- El Premi Gollut a la trajectòria audiovisual i cinematogràfica s’ha atorgat a la productora Isona Passola
- El Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica s’ha atorgat al fotoperiodista Kim Manresa
Les raons dels jurats per premiar a les obres.
El Premi al Millor Reportatge de fotografia DATECUENTA s’atorga al reportatge CICATRICES, del fotògraf David Arribas
El Jurat de fotografia conformat pels fotoperiodistes Jordi Play, Kim Manresa, Oscar Dhooge i Marc Sanyé, decideix premiar el reportatge "Cicatrices" de David Arribas per la seva coherència narrativa, per la qualitat de la seva edició gràfica i gran treball de postproducció. I molt especialment pel seu tractament de denúncia: el reportatge "Cicatrices" genera consciència sobre el tema de la vulneració dels drets dels animals des d'una mirada propera i un plantejament intel·ligent.
El Premi Gollut al millor curtmetratge s’atorga al film AINHOA, del director Iván Sainz- Pardo.
El jurat de curtmetratges format pels cineclubistes Jesús Galindo, Enric Roca i Jaume Palmés ha premiat aquest film per les seves històries paral·leles, la real i la imaginada, mostrant a traves de la mirada d’una nena les circumstàncies en que es troben les persones immerses en una problemàtica que fa massa temps que dura, els desnonaments, que originen la desfeta familiar i l’angoixa, els sense sostre, arribant a les terribles conseqüències del suïcidi; explicat per una excel·lent interpretació, especialment de la nena protagonista, que ens regala amb uns primers plans plens d’emoció i expressivitat.
El mateix jurat ha atorgat una menció especial al film CERDITA, de la directora Carlota Pereda
Perquè mostra la solitud i l’angoixa de les persones que pateixen les humiliacions, el maltracta físic i psicològic, per part dels seus congèneres, bullying, pel sol fet de ser diferents, lacra habitual en especial a les escoles, i també, si mes no, amb un soterrat humor negre que esdevé amb unes imatges finals descarnades que donen peu a una crítica pel esperit venjatiu que aquesta problemàtica propicia.
El Premi Miquel Porter Moix s’atorga al film 72%, del director Lluís Quilez
Per la seva innovadora forma cinematogràfica d’explicar a traves d’uns personatges hieràtics i sense diàleg, l’aïllament, la solitud i la repressió que es dona lloc en un mon que ha esdevingut àrid i hostil, la consecució d’un bé escàs com es en aquest cas l’aigua, i que remet a un final, si mes no, amb un brot d’esperança, referència implícita a l’ecologia i a la preservació del medi-ambient.
El Premi Gollut al millor film de Muntanya VALL DE NÚRIA s’atorga al film DHAULAGIRI, ASCENSO A LA MONTAÑA BLANCA, dels directors Guillermo Bass i Cristián Harbaruk.
És una història molt potent amb un bon treball de postproducció. Expressa l’amor, la passió i també l’obsessió per la muntanya. És la història d’una passió però també d´un fracàs. El cos t´ha de portar allà on vol anar l´ànima... Una decisió molt potent, molt bonica però també molt perillosa.
La pel·lícula està molt ben filmada, sembla que estem vivint talment l´acció real, el patiment, l’esforç, està molt ben reflectit en el rostre dels protagonistes, la lluita per assolir el cim i la lluita per la supervivència... Per això el jurat de la secció de muntanya format per Ramon Mussach, Oriol Mestre i David Verge, l’ha cregut mereixedora de guanyar el premi Gollut.
El Premi Gollut al millor film de medi ambient s’atorga al OWINO, del directors Javier Martín i Yusuf Razzaque.
El jurat de la secció de medi ambient conformat per Núria Ibáñez, Àlex Medrano, Armand Cassadó i Josep Cabayol ha valorat que el film ha aconseguit plasmar molt bé la duresa de la mala gestió d'un govern corrupte que passa els interessos econòmics per davant de l'estat ambiental del seu país i de la salut ciutadana. A més a més, cal destacar una bona producció del film acompanyada d'una bona banda sonora, incorporant testimonis reals i tractant amb molt de rigor la duresa de la situació.
Així mateix, la mirada femenina del film mostra amb sensibilitat la cruesa de la maternitat dins les presons i la cooperació i complicitat que es genera entre les dones.
El Premi Gollut dels joves s’atorga al film INDIOS Y VAQUEROS, de la directora Emilia Ruiz.
El Jurat dels Joves conformat per Hongxin Busquets, Maria Badet, Gerard Ferrer, Bora Roqué i Genís Zaragoza s’ha decidit per aquest film perquè explica com el món dels adults impacta als infants amb un final inesperat. Tècnicament ha sorprès que transmeti un missatge tant potent amb un sol pla seqüència.
El Premi Gollut del públic s’atorga al film AIRES AL CIM, del director Xavi Rodrigo
Per votació popular i per un 48,5% dels vots, els espectadors del Festival Gollut han atorgat a aquest film el guardó.
El Premi Gollut al millor llargmetratge s’atorga al 3000 nits, de la directora Mai Masrin
El Jurat de llargmetratges, completament femení en aquesta edició, conformat per Aurora Maquinay, Cesca Prats i Núria Font ha premiat aquest film perquè explica la convivència difícil de les dones israelites i palestines a la presó d'Israel durant els anys 80, un microcosmos que reprodueix el conflicte del món exterior, així com el compromís de les dones palestines amb la lluita del seu poble. També destaquen especialment el fet que tots els rols que apareixen a la pel·lícula es representen sense caure en estereotips de gènere.
El Premi Gollut a la trajectòria audiovisual i cinematogràfica s’atorga a la productora Isona Passola
El Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica s’atorga al fotoperiodista Kim Manresa
Galeria fotogràfica amb els millors moments del 5è Festival Gollut