El palmarès del 4t Festival Gollut
l’edició més gironina, amb més seus
i amb més espectadors
El 4t Festival Gollut, el certamen de cine compromès, muntanya, medi ambient i fotoperiodisme, ha finalitzat la seva quarta edició amb diferents seus i més espectadors.
El certamen d’enguany s’ha realitzat durant 10 dies. Ha aplegat 1175 espectadors. Superant els 750 de l’anterior edició. S’han projectat 74 obres i s’han realitzat activitats organitzades en 10 espais a 9 localitats diferents: Queralbs, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Barcelona, Ribes de Freser, Figueres, Cassà de la Selva, Vall de Núria i el pròxim 18 de novembre, amb una darrera sessió especial a Basilea, Suïssa.
Els diferents col·loquis entre autors i espectadors, les seves intervencions han donat un caire encara més humanista a la 4a edició: la tolerància entre cultures, el respecte a les persones i el medi ambient amb l’amor com a vehicle, han marcat una edició que s’ha vist afectada en diferents moments per la situació política i social de Catalunya, que ha coincidit amb diferents actes importants. La direcció del Festival Gollut, valora positivament el desenvolupament del certamen tot i aquesta situació, en la que ha costat especialment captar l’atenció per una oferta cultural d’aquest tipus.
A banda de les projeccions, aquest any el festival ha estat ple de moments especials, com l’acte de reconeixement a la trajectòria de Toni Albà, humorista i director, durant el transcurs del qual les actrius de teatre d’Emergència i les intervencions en vídeo d’amics i actors del Polònia com Fermí Fernández, Mireia Portas, Agnès Busquets, Gabriel Rufián, entre d’altres. Altres moments destacats han estat l’homenatge a la fotògrafa i antropòloga Anna Boyé, la taula rodona sobre els conflictes polítics i gihadisme a Rússia, amb els periodistes Marta Ter, Natàlia Boronat i Albert Requena i les conferències dels alpinistes catalans de referència Jordi Pons i Òscar Cadiach han aportat moments de molta qualitat i han posat en valor l’ humanisme com a eix transversal del certamen.
El palmarès 2017
Els jurats del certamen, conformats per 19 persones en 5 categories diferents de la següent manera: Guillem Terribes, Marta Ter i Sergi Díaz, jurat de llargmetratges, Imma Parada, David Callahan Ruiz i Carles Font, membres del jurat de curtmetratges, Xavier Fanlo, David Verge i Núria Ibáñez, membres del jurat de muntanya i medi ambient, Cristina Jutge, Francesc Arnau i Toni Quadras, membres del jurat Miquel Porter i Moix, Anna Boyé, Pep Hubach i Patricia Bobillo, membres del jurat de fotografia i Genís Zaragoza, Irene Cabrera, Cecilia Ballesteros i Miquel Vilarroya, membres del jurat de jove. Han atorgat els següents premis:
- Premi Gollut al Millor Llargmetratge a Gurumbé, canciones de tu memoria negra, de Miguel Ángel Rosales, per treure a la llum una temàtica desconeguda i invisible per l’actual societat espanyola com és el tràfic d’esclaus africans. Especialment per l’impacte i la influència que aquests esclaus van tenir en la cultura andalusa, on van arribar a ser un col·lectiu molt important. Tot això explicat d’una manera entenedora, molt didàctica i amena.
- El Jurat de llargmetratges ha decidit atorgar una Menció especial al film Abans de la nevada, del director kurd Hisman Zaman per com retrata diferents aspectes de la societat kurda, com els matrimonis forçats, els crims d’honor, així com les dificultats dels immigrants per arribar a Europa.
- Premi Gollut al Millor Curtmetratge a Dentro del Sistema, de Francisco Javier Rubio perquè el film està rodat amb una sobrietat que està al servei de la trama i dels personatges. Per un discurs narratiu ben estructurat, amb un gir final sorprenent i bon nivell de crítica social, perquè no només mostra les víctimes de les lleis injustes sinó que també són víctimes les persones que les han d’aplicar, generant contradiccions amb les que és difícil viure.
- Premi Gollut al Millor film de medi ambient i muntanya a Chapapote o no, de Ferran Llagostera, perquè malgrat haver passat 12 anys de la tragèdia i ser un film de 2016, és una pel·lícula plenament vigent perquè denúncia la inactivitat política davant un desastre mediambiental causat per l’enfonsament del petroler Prestige i amb conseqüències tràgiques per la costa gallega.
El Jurat de muntanya i medi ambient ha decidit atorgar una Menció especial al film La Pemba torna a Goli, del director Josep Pérez perquè dóna una visió diferent de la realitat nepalí i dels pobles de muntanya que estan essent abandonats pels seus habitants en una zona de pobresa.
- Premi Gollut al Millor Reportatge de Fotoperiodisme DATECUENTA a La otra frontera, de Marc Sanyé, perquè reflecteix l’actualitat de milers de persones de manera sensible i respectuosa, amb una qualitat tècnica i profunditat destacables. Ens ensenya el camí cap a Europa de les persones que fugen dels conflictes bèl·lics fent-nos partícips de les seves dificultats i les seves penes, també les nostres.
- El Jurat de fotografia ha decidit atorgar una Menció especial al reportatge de fotoperiodisme Dependiente, perder la movilidad y vivir entre recuerdos del pasado, del fotògraf Iván López.
- Premi Gollut dels joves a Madres de Luna, Alicia Albares, perquè el film tracta el maltractament a les dones de diferents cultures i en diferents contexts, amb un nexe de ficció entre les històries i amb unes imatges impactants però realistes malgrat la duresa.
- Premi Gollut del públic a 9 días en Haití, de Juan Antonio Bayona. El vot del públic es realitzat per les votacions dels espectadors del certamen a totes les seus del festival.
- Premi Miquel Porter i Moix a Bolingo, el bosque del Amor, d’Alejandro G. Salgado. El jurat cineclubista s’ha decidit per aquest film per la intensitat amb què tracta un tema que afecta moltes dones africanes que van en la recerca d’una vida millor. Tot i que molts coneixem la història dels refugiats que volen venir a Europa, no som conscients dels entrebancs que han de passar moltes dones de països del sud del Sàhara per intentar adquirir una vida millor. D’aquesta manera, volem dignificar la seva valentia i agrair que hagin volgut donar veu a un tema tan complicat.
Tampoc volem passar per alt l’excel·lent manera amb la qual el director ha parlat del tema, barrejant testimonis de duresa extrema amb il·lustracions que permeten a l’espectador posar imatge a les dures paraules. Unes paraules que mostren una xacra que tots els cineclubistes voldríen eliminar com més aviat millor.
El cineclub dels Amics del cinema de la Vall de Ribes han atorgat els següents premis honorífics:
- Premi Gollut a la trajectòria en comunicació i audiovisual, a Toni Albà, actor, humorista i director.
- Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica, a Anna Boyé, fotògrafa i antropòloga.
<center">