• Inici
  • Programació
  • Taller de creació fotogràfica sobre històries de vida i cures amb perspectiva de gènere

Taller de creació fotogràfica sobre històries de vida i cures amb perspectiva de gènere

Taller de creació fotogràfica sobre històries de vida i cures amb perspectiva de gènere
T'animem a participar-hi.
 
Amb la fotògrafa Patricia Bobillo Rodríguez.
 
6 sessions
 
DATES: 19/3/2025, 26/03/2025, 02/04/2025, 09/04/2025, 16/04/2025, 23/04/2025. 
Lloc: Casal Cívic Ripoll la Devesa del Pla
 
GRATUÏT (Material a banda)
 
Basat per implementar la perspectiva de gènere en tot allò que fem, lluitar contra la precarització laboral de les dones i valorar i posar en relleu la importància dels treballs de cures, aquest taller pretén ser un espai de reflexió i debat entorn les històries de vida de les dones, amb èmfasi en els treballs de cures, els rols de gènere i la seva falta de visibilitat social, i acompanyar de la formació bàsica en producció artística (fotografia, audiovisual, collage, vídeo. etc.) que permetrà al grup produir un petit treball artístic.
 

   

 
El Taller és organitzat per Cinema Transhumant, Creu Roja Ripoll i Casal Civic i Comunitari la Desvesa del Pla i promogut per Acció Cinema, Catalunya Film Festivals, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Diputació de Girona i l'ICEC Generalitat de Catalunya.
 

Metodologia pel desenvolupament

Acompanyar i fer seguiment en el procés de creació d'un treball fotogràfic (ja sigui artístic o documental) entorn de les històries de vida de les dones, les feines de cures dins i fora de l’àmbit domèstic (remunerades o no), donant referents de fotògrafes i artistes que hagin tractat el tema de les cures al llarg de la història.

La creació de les càpsules es durà a terme en quatre FASES:

1a.- Conèixer treballs de reportatge ja existents i artistes referents sobre les cures, l’economia feminista i les relats de vida, fent especial menció a artistes de diferents llocs del món que serveixin de nexe entre el nord i el sud. Alguns exemples poden ser:

SONIA MADRIGAL “Mujeres desde la periferia” “La muerte sale por Oriente”
SASHENKA GUTIERREZ “Jódete cáncer” HEBA KHAMIS “El planxat de pits” CLAUDIA ANDÚJAR, “Yanomamis”
SEBASTIAO SALGADO & LÉLIA WANICK SALGADO “Génesis”
FATIMA ZOHRA SERRI
ANNA BOYAIZIS “Finding freedom in water”
JO SPENCE “Més enllà d'una imatge perfecte”, “Who is holding the baby?”.
LUCIA HERRERO “Tributo a la bata”
HANNA JARZABEK “La cara oculta del sistema”, Trabajadoras del hogar y cuidadoras.
PATRICIA BOBILLO “Cuidant-nos”, “Maternitats”, “Parir a casa”.
LAIA ABRIL “History of misoginy”

2a.- Reflexionar sobre les cures, l'economia feminista, la importància de les històries de vida; tan importants per entendre “a on estem” i la història misògina de la que venim.

Qui cuida de la canalla?, i a casa?, qui compra el menjar?, qui cuina?, i qui neteja?, qui se'n fa càrrec d'endreçar?, qui fa rentadores, estén i plega la roba?, Qui cuida dels més grans de la família?, qui t'escolta o atén quan et trobes malament? Quin prestigi té els treballs de cures?, Quina remuneració?, Saps posar exemple d'implicació dels homes en els treballs de cura?...

Ens farem i respondrem a aquestes i moltes altres preguntes per adonar-nos sobre qui, de manera majoritària, recauen les càrregues de les cures i reflexionarem sobre com hi ha una imatge predeterminada de les dones, una estètica clarament dominant i prefigurada, creada artificialment per les societats patriarcals. Volem ampliar la mirada sobre com ens veiem, qui som i que volem ser, d'una manera realista, amb el nostre propi discurs, la nostra pròpia narrativa visual més enllà de la imatge perfecte.

Reescriurem el relat de la nostra història i donarem importància a les històries de vida silenciades, tan importants per entendre l'actualitat.

3a.- Desenvolupar un treball fotogràfic (reportatge, collage, audiovisual...).

Aquesta és la fase que ens ocuparà més temps, ja que els/les assistents al taller hauran de fer una aproximació a la seva realitat més propera, escollir una temàtica i aprendre a mirar a través de la càmera per explicar-la de la manera més fidedigne possible. Aprendran a configurar un llenguatge propi, amb una narrativa visual que dibuixi, defineixi, aproximi una història sobre les cures. Sempre amb l'acompanyament i l'assessorament de la tallerista. Aquesta fase implicarà treball dels/les assistents fora de l'horari del taller i els coneixements bàsics de la tècnica fotogràfica així com dels seus dispositius (cal avisar de que no es dona tècnica fotogràfica!).

4a.- Visualització final dels treballs

Després de veure i analitzar treballs realitzats per reconegudes artistes i fotògrafes, els/les assistents al taller hauran de reflexionar sobre les situacions entorn les cures que tenen al seu voltant en el seu “dia a dia” per, finalment, perfilar un treball fotogràfic o audiovisual personal i mostrar-o a la resta de companyes al final del taller, en forma de projecció audiovisual o format físic a decidir per cadascuna de les persones.

Objectius del taller:

• Elaborar una obra artística per visibilitzar i reflexionar entorn els rols de gènere de les dones, els diversos treballs de cures i les desigualtats socials que s’hi donen.
• Ampliar els coneixements d’autores i fotògrafes del Sud global que reflexionen en els seus treballs el gènere i les cures.
• Fer-nos més conscients de les situacions de cura que vivim al nostre voltant i de qui les realitza majoritàriament.
• Donar visibilitat a les feines de cura, sovint invisibilitzades i no remunerades.
• Posar de manifest la carrega física i emocional de les tasques de cura.
• Remarcar la importància de les tasques de cura, tant en l’àmbit domèstic (privat) com públic que es tornen essencials i, en moments crítics de les nostres societats, imprescindibles.
• Donar a conèixer la fotografia com a eina d’expressió i comunicació tant personal com comunitària. Com a eina de formació i transformació de les persones i les societats.
• Vol ser una iniciativa creativa i alhora educativa en matèria d'igualtat de gènere.
-Acostar el Sud global i trencar les fronteres culturals.
• Fomentar els valors feministes de la igualtat i la paritat, així com donar veu a les
propostes de les dones.
La durada del taller:

16h totals amb 6 sessions de 2h cadascuna (4h de treball intern de preparació dels treballs), un cop per setmana a decidir entre la tallerista i l'Ajuntament i/o entitat programadora.

 
Moltes gràcies per avançat participar!

   

 
 
 

Sessions ja celebrades

Subscripció a informació / Suscripción a información / News subscription

Selecciona sobre que vols rebre informació:
Estic d'acord amb la Política de privacitat

En compliment de la nova normativa europea GDPR, el TRANSHUMANT FESTIVAL - CINEMA TRANSHUMANT - Dinàmic Enginy SLU utilitzarà la informació que proporcioneu en aquest formulari per estar en contacte amb tu i per proporcionar actualitzacions sobre les nostres activitats.
En cumplimiento de la normativa europera GDPR, TRANSHUMANT FESTIVAL - CINEMA TRANSHUMANT - Dinàmic Enginy SLU utilizará los datos que proporciones en este formulario para contactar contigo y para proporcionarte actualizaciones de nuestras actividades.
In order to obey the European regulation of GDRP, TRANSHUMANT FESTIVAL - CINEMA TRANSHUMANT - Dinàmic Enginy SLUwill use the data that you provide us in this form to contact you and we will inform to you about our activities.

Cinema Transhumant és un projecte amb el suport de:

Dinàmic Enginy SLU - 2025 - Contacta - Avís legal i política de privacitat