El Gollut de la Concòrdia en la 6a edició del Festival Gollut
El 6è Festival Gollut de cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya y medi ambient, que se celebra del 12 d’octubre al 3 de novembre a Ribes de Freser i a altres localitats, atorgarà el “Premi a la concòrdia” per promoure la tolerància i la convivència al nostre país
Aquest any, el Gollut deixa la teoria per passar a la pràctica. En aquesta edició, s’atorgarà el “Premi Gollut a la concòrdia” per fomentar la concòrdia entre cultures i religions. Un jurat format per persones de realitats religioses, culturals i ètniques diferents triaran l’obra cinematogràfica “que posi en valor el millor dels éssers humans, així com la diversitat i la tolerància, perquè al Gollut practiquem la concòrdia en el nostre entorn més pròxim per tal de canviar el món”, afirma Joaquim Roqué, director artístic d’aquest festival.
La dimensió social del Festival Gollut també vol ser exemple d’integració amb la inclusió de persones amb discapacitat mental que formaran part del jurat i podran votar el llargmetratge que els agradi més. A més, el 31 d’octubre a les 10.30 hores al Cinema Catalunya de Ribes de Freser tindrà lloc la taula rodona “La migració cap a Europa d’adolescents sense els seus pares”, que estarà moderada per Fàtima el Beijaji i Núria Font i que comptarà amb la presència d’alguns d’aquests adolescents que han arribat recentment a Catalunya i que estan tutel·lats per l’àrea d’infància de la Conselleria de Benestar Social. Aquests joves i d’altres nascuts a Catalunya formaran part del Jurat del “Premi Gollut dels Joves.”
A més d’aquesta distinció a la concòrdia, el Festival Gollut compta amb 5 categories de premis: al millor llargmetratge, al millor curtmetratge, al millor film de medi ambient Vall de Núria, al millor film de muntanya i al millor reportatge de fotoperiodisme Datecuenta. Els premis especials són Premi Gollut del públic, Premi Gollut dels joves i Premi Gollut Miquel Porter i Moix. També atorga un Premi Gollut honorífic a la trajectòria que aquest any es donarà al director de cinema Ventura Pons, en un acte que tindrà lloc el 2 de novembre a les 21.30 hores al Cinema Catalunya de Ribes de Freser en la cloenda del festival. La seva última pel·lícula Miss Dalí també formarà part de la programació del Festival Gollut d’enguany.
El fotoperiodista Joan Guerrero serà una altra de les figures a qui el Festival Gollut vol retre homenatge amb una exposició al Casal dels Avis de Ribes de Freser, que s’inaugurarà el dissabte 12 d’octubre a les 12.30 hores, i, més tard, a les 21.45 hores d’aquell dia se li atorgarà el Premi Gollut. L’endemà 13 està programada la projecció de La caja de cerillas, el documental de David Airob que tracta de l’obra d’aquest fotògraf vinculat amb moltes causes socials, entre les quals la que va poder viure amb Pere Casaldàliga.
En aquesta sisena edición del Festival Gollut, s’han programat 61 sessions i s’espera que hi assisteixin més de 2.000 espectadors. Serà Festival Gollut més gran i extens realitzat fins ara.
Estrena de L’any del mico del macedoni Vladimir Blazevski i L’escriptor d’un país sense llibreries de Marc Serena
En competició, el Festival Gollut presenta el llargmetratge de ficció L’any del mico (2019) del director de cinema macedoni Vladimir Blazevski que s’estrenarà a Catalunya de la mà d’aquest festival el 8 d’octubre a la Filmoteca de Catalunya, i que es podrà veure a Lloret el 17 d’octubre i a Ribes l’1 de novembre. També cal destacar la presentació del documental L’escriptor d’un país sense llibreries (2019) de Marc Serena sobre la realitat de Guinea Equatorial a través de la mirada de l’escriptor més traduït del país, Juan Tomás Ávila Laurel, que viu refugiat a Sant Cugat des del 2011.
En total es programaran 7 llargmetratges que entraran a competició, dos de ficció i cinc que són documentals, entre els quals destaquem Em dic Violeta (2019) de David Fernández de Castro i Marc Parramon, que tracta de la transexualitat, Ainhoa, jo no sóc aquesta (2018) de Carolina Astrudillo sobre el suicidi i El Periple de Mario Pons Múria, sobre el camp de refugiats de Filippiada, a Grècia.
El llibre d’en Genís de Carol Lacalle i Dona’m ales de Xavier Coll
Pel que fa a la secció del Festival Gollut dedicada als curtmetratges, es projectaran 19 títols, entre documentals i de ficció, tots ells realitzats entre els 2018 i el 2019. A la secció de medi ambient, es programaran 5 documentals que també han estat realitzats al llarg d’aquest any i que entraran a concurs. Per a la secció de muntanya s’han triat 8 llargmetratges, només un dels quals és de ficció i ha estat filmat a la Vall de Ribes. Es tracta de El llibre d’en Genís de Carol Lacalle. Entre els documentals seleccionats, destaquem el realitzat per Xavier Coll, Dona’m ales, que ha rodat a Catalunya, Itàlia i Jordània i que és una guia visual d’algunes de les vies clàssiques per on els protagonistes viatgen, escalen i volen.
Molt més que un festival de cinema: Sessions especials i l’OFF- Gollut
El Festival Gollut, amb la seva vocació de generar consciència social i medioambiental, és més que un concurs cinematogràfic sorgit de Ribes de Freser i que s’expandeix per 13 altres punts del món, entre els quals també hi ha Zúrich i Basilea, a més de Barcelona, Figueres, Cassà de la Selva, Lloret de Mar, Ripoll, Planoles o La Vall de Núria. La seva programació inclou un gran ventall de propostes com les “Sessions especials: cinema amb valors” amb 11 pel·lícules de temàtiques molt diferents entre les quals destaquem la sessió de cinefòrum i taula rodona sobre salut mental que tindrà lloc divendres 25 d’octubre a les 21.30 hores al Cinema Comtal de Ripoll i que comptarà amb el psiquiatra Jordi Núñez, i amb Alba Muntades i Anna Lara, de la coordinadora DSAS, en col·laboració amb els Serveis de Salut Mental del Ripollès i l’Ajuntament de Ripoll, que inclourà la projecció de Mi hermano Juan, Indios y vaqueros y Ainoha, yo no soy esa.
Les activitats paral·leles al festival s’agrupen en l’OFF-Gollut per a tot tipus de públics amb les quals es vol posar en valor els recursos turístics, el patrimoni històric material i immaterial, i el valors mediambientals de la Vall de Ribes. Per això, hi haurà un taller d’iniciació a la fotografia de natura, un vermut popular, un concert dels Carbonell, amb Sergi i Janot Carbonell, un altre dels The Taffaners i dues sortides, una dedicada al poder guaridor dels arbres i l’altra als entorns del golluts de Ribes amb l’historiador Miquel Sitjar i l’arqueòloga Aurora Martín, que donaran més detalls dels “golluts”, aquest col·lectiu aparegut a Ribes de Freser que patien la malaltia del goll i que van ser objecte d’estudis internacionals a principis del segle XX.